
Proste przepisy kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska jest popularna w wielu zakątkach świata. Z pewnością kojarzy się ona przede wszystkim z potrawami rodem z Francji, Grecji czy Włoch. Warto jednak podkreślić, że jest to znacznie szersze pojęcie. Tak naprawdę kuchnia śródziemnomorska łączy tradycję aż 21 państw, które przylegają do Morza Śródziemnego. Dlatego jest ona bardzo zróżnicowana i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Śniadanie – Tapenada z oliwek
Tapenada jest pastą z oliwek, która wywodzi się z kuchni prowansalskiej. W jej skład wchodzą:
- 1 łyżka czarnych oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka odsączonych kaparów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- tymianek,
- szczypta mielonego chili,
Wszystkie składniki należy umieścić w jednym naczyniu i zblendować tak, aby uzyskać gładką pastę. Następnie przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce. Oliwki to jeden z najbardziej popularnych składników wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Mają one bardzo intensywny smak, dlatego świetnie uzupełniają najróżniejsze potrawy.
Obiad – Kurczak po prowansalsku
Kurczak po prowansalsku jest to wyjątkowe i aromatyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Należy przygotować następujące składniki:
- kurczak,
- zioła prowansalskie,
- pomidory koktajlowe,
- szalotki,
- kapary,
- paprykę ostrą,
- czarne oliwki,
- sól,
- cytrynę.
Kurczaka należy umyć i dokładnie osuszyć, a następnie podzielić na mniejsze porcje, a następnie natrzeć mieszanką ziół prowansalskich oraz skórką z cytryny. Następnie należy też posypać mięso papryką i solą i odstawić w chłodne, suche miejsce na kilka godzin.
W między czasie należy umieścić wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy oraz kaparów z odrobiną zalewy. Na warstwie warzyw należy ułożyć kurczaka. Całość przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 35 minut.
Ostatnim etapem jest spryskanie kurczaka sokiem z cytryny i pieczenie jeszcze przez 20 minut. dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna.
Kolacja – Sałatka z ryżem w stylu greckim
Taka sałatka to bardzo pyszna i dietetyczne rozwiązanie. Składa się ona z następujących składników:
- brązowy ryż,
- suszone pomidory,
- świeży szpinak,
- kilka ząbków czosnku,
- grecki ser feta,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Ryż należy ugotować zgodnie z zasadami opisanymi na opakowaniu, a następnie odcedzić i dokładnie ostudzić. Na patelni należy rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz suszone pomidory i szpinak. Całość należy smażyć przez cały czas mieszając. Kiedy szpinak będzie miękki, patelnię można odstawić z pieca.
W misce należy wymieszać ryż, składniki podsmażone na patelni, a także ser feta i inne przyprawy. Wszystkie składniki należy dokładnie zmieszać i posypać orzechami. Bardzo ciekawą możliwością jest pomieszanie składników na patelni. Danie podawane na ciepło, także bardzo dobrze smakuje. Dobrą alternatywą jest także dodanie indyka. Warto zdecydować się na taką lekką i smaczną kolację. Warto doprawić ją do smaku, wedle własnych preferencji.
Dodaj komentarz