
Kandydoza, czyli inaczej Drożdżyca, to choroba wywołana przez drożdżopodobne grzyby z rodzaju Candida, co tłumaczy jej nazwę. Grzyby z rodzaju Candida Albicans są obecne w naszym organizmie w nieznacznych ilościach, znajdują się w jelitach, jamie ustnej czy na skórze. U niektórych dochodzi jednak do niekontrolowanego rozrostu ilości tego drożdżaka, co powoduje zakażenie, stan zapalny, a w skrajnych przypadkach grzybicę ogólnoustrojową, gdy drożdżak przedostanie się do krwioobiegu. Jak wykryć i w jaki sposób walczyć z tą chorobą?
Gdy nasz organizm jest osłabiony
Do namnażania się tego drożdżaka przyczynia się osłabienie organizmu. Kiedy jesteśmy zdrowi nasz organizm nie przejawia objawów chorobowych, a nasz układ odpornościowy funkcjonuje bez zarzutów. Najczęstszą przyczyną zakażenia jest infekcja. W wyniku przemęczenia i stresu, kiedy organizm jest wyczerpany, obniża się jego zdolność do walki z drobnoustrojami, które atakują nasz układ immunologiczny.
W jakich jeszcze przypadkach dochodzi do zakażenia?
- długotrwała antybiotykoterapia. Nasz organizm w czasie przyjmowania antybiotyków osłabił florę bakteryjną jelit, przez co łatwiej jest rozmnażać się chorobotwórczym drobnoustrojom.
- w przypadku chorób, które upośledzają układ immunologiczny. Choroby takie charakteryzują się osłabianiem organizmu w walce z drobnoustrojami, które zaczynają jemu zagrażać. Np.: AIDS.
- u osób po transplantacjach, kiedy odporność organizmu jest celowo obniżana, aby zapobiec odrzuceniu przeszczepu.
- u osób ze wszczepioną zastawką serca lub używających cewnik.
- po przebytej chorobie nowotworowej, radioterapii czy chemioterapii, a także u osób z cukrzycą, bądź przechodzących przez terapie hormonalne.
- u osób nadużywających alkohol, narkotyki, bądź u osób niedożywionych.
Jakie symptomy oznaczają chorobę?
Objawy są typowe jak dla grzybicy. W przypadku choroby skóry czy miejsc intymnych zakażone miejsca mogą być czerwone i może powstawać obrzęk. Chore miejsca mogą być podrażnione i pieczące, przez co może dojść nawet do zapalenia skóry. Innymi objawami są objawy układu pokarmowego, czyli biegunka, zaparcia, bóle brzucha, zgaga; do tego dochodzi także ból głowy, nieprzyjemny zapach z ust, senność i pogorszenie się samopoczucia psychofizycznego. Czasami możemy czuć się gorzej, bez widocznych oznak choroby, przez co często Kandydoza zdiagnozowana zostaje w zaawansowanym stadium rozwoju. Należy pamiętać, że gdy czujemy się zmęczeni, nie śpimy w nocy, borykamy się ze spadkiem formy, a do tego dochodzą bóle głowy, gardła cz brzucha, możemy zacząć podejrzewać u siebie objawy infekcji. Typowymi objawami Kandydozy jest także dyskomfort jelit, czyli uporczywe wzdęcia, wiatry, biegunka i skurcze, które oznaczają rozwój bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
Leczenie choroby. Jak i gdzie?
W celu diagnozy choroby musimy udać się do dermatologa, wenerologa, bądź ginekologa. Diagnostyka Kandydozy opiera się na badaniach laboratoryjnych, pobrany materiał poddawany jest badaniu pod mikroskopem, na zawartość grzybów. Na wynik musimy poczekać do dwóch tygodni.
W wielu wypadkach lekarz, jako kurację, przepisze nam leki przeciwgrzybiczne, a te należy spożywać, wraz z probiotykami stymulującymi namnażanie się pożytecznych bakterii w jelitach, jako suplement przy jedzeniu posiłków. W leczeniu choroby stosuje się także różnego rodzaju kremy i maści, bądź płyny do płukania jamy ustnej, które wspomagają kurację. W zależności od zajętych układów, bądź narządów symptomy Kandydozy mogą być niezauważalne, co oznacza, że dochodzi do zakażenia wewnątrz organizmu. Powoduje to, że przebieg choroby jest ciężki i skomplikowany, a leczenie niezbędne. Wyróżniamy m.in. Kandydozę jamy ustnej, pochwy, skóry, przełyku i układu pokarmowego czy jelit. Jest to uporczywa choroba, która wymaga natychmiastowego leczenia farmakologicznego.
Dieta pomoże wyzdrowieć
W przejściu choroby pomocną staje się odpowiednia dieta, która ma zapewnić organizmowi dawki witamin i żywych kultur bakterii, dlatego zaleca się chorym spożywanie produktów mlecznych, jednak bez dodatku cukrów i owoców. Odstawić też trzeba słodycze, alkohol czy napoje gazowane. Natomiast mile widziane są warzywa i produkty zbożowe, które dostarczają błonnik. Tego typu, dobrze ułożona dieta, będzie świetnym uzupełnieniem kuracji farmakologicznej przepisanej nam przez lekarza.
Bardzo ważnym jest także obserwacja reakcji naszego organizmu, oraz sposobu w jaki zachowuje się zaraz po zjedzeniu. Jeżeli jakieś produkty sprawiają nam dyskomfort, powinniśmy je odstawić i zastąpić innymi. Zamiast grochu i ziemniaków, możemy zjeść sałatę, kalafior czy szpinak. Taka dieta nie tylko pomoże nam uregulować florę bakteryjną jelit, ale także poprawi nasz apetyt.
Dodaj komentarz