
Zima to czas, w którym dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Zarówno przez brak możliwości długotrwałego przechowywania ich, jak i poprzez wysokie ceny wynikające z importu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że dzięki znanym od lat metodom przechowywania, możemy cieszyć się owocami i warzywami o każdej porze roku.
Czy sezonowe owoce i warzywa w zimie to mit?
Zimą na półkach sklepowych zazwyczaj królują cytrusy. Ze względu na sezonowość, to właśnie 2 tym okresie są one najłatwiej dostępne i najtańsze. Zarówno pomarańcze, jak i cytryny są doskonałym źródłem witaminy C. Dodatkowo użycie jej do herbaty przynosi efekt rozgrzewający, tak bardzo istotny szczególnie po zimowych spacerach.
Zobacz również: Ćwiczenia na dworze zimową porą. Jak trenować w mroźne dni.
Owoce, które są łatwe do przechowania i bez problemu możemy je zarówno kupić, jak i przetrzymywać w domowej spiżarni to jabłka. Jabłka zawierają nie tylko wiele witamin, ale także niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, sód czy potas. Możemy zjeść je zarówno na surowo, jak i przygotować z nich smakowite dania i desery, z szarlotką na czele.
Zimowa kuchnia nie musi być uboga także w warzywa. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki czy kapusta pozwalają na stworzenie wielu smacznych zup. Warzywa te doskonale sprawdzą się także w formie surówek, uzupełniając przy tym potrzebne organizmowi witaminy.
Dlaczego warto wybierać mrożonki?
Brokuły, kalafiory czy fasolka szparagowa to tylko niektóre przykłady warzyw, które owszem, są dostępne zimą, ale zdecydowanie zdrowiej wybrać ich mrożoną formułę. Wynika to z faktu, że uprawą ich zimą wymaga znacznie mocniejszego nawożenia, a co za tym idzie mrożone warzywa, posiadają mniej pestycydów, niż te świeże, kupowane zimą. Mimo krążących opinii, że mrożenie pozbawia witamin, przeprowadzone badania dowodzą, że uprzednio blanszowane i zamrożone warzywa zachowują nawet 20 procent witamin więcej niż świeże z upraw zimowych.
Zobacz również: Grzybica paznokci – trudna, ale możliwa do wyleczenia. Sposoby walki z grzybicą.
Mrożenie pozwala na przechowywanie nie tylko warzyw, ale także owoców. Bogactwo dostępnych, gotowych mrożonek warzywnych, jak i możliwość samodzielnego gromadzenia zapasów na zimę, pozwala cieszyć się różnorodnością spożywanych posiłków. Warzywa możemy wykorzystać zarówno do zup, jak i do przygotowywania zapiekanek. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek zastępujący ziemniaki do obiadu. Mrożone warzywa są świetną bazą do zrobienia kompotu. Ale nie tylko, możemy wykorzystać je do owsianki, czy przygotowywania ciast i deserów.
Jak wykorzystać kiszonki w kuchni?
W ostatnich latach można zauważyć rosnący trend popularności spożywania kiszonek zimą. Kiszenie pozwala nie tylko na długotrwałe przechowywanie żywności, ale także jest źródłem wielu substancji odżywczych, czy witamin. Spożywanie ich w okresie jesienno – zimowym pomaga zwiększyć odporność. Najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Wykorzystać je można zarówno jako dodatek do kanapek czy obiadu, ale także mogą być składnikiem pożywnych zup. Kisić możemy jednak także owoce, takie jak jabłka, śliwki, gruszki czy truskawki, które świetnie sprawdzą się zimą jako dodatek do jogurtów czy smaczna przekąska.
Dodaj komentarz