trzustka

Wiedza drogą do zdrowia – rak trzustki

Trzustka jest niewielkim narządem o którego istnieniu przypominamy sobie dopiero, gdy jego działanie zostanie wyraźnie zaburzone. Tymczasem jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiada za wydzielanie takich hormonów jak bardzo ważna dla ciała ludzkiego insulina, a także produkuje glukagon. Tworzy również wiele enzymów trzustkowych. Do najbardziej spotykanych schorzeń trzustki można zaliczyć: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, torbiel trzustki, kamienicę przewodów trzustkowych oraz, najbardziej niebezpieczny dla zdrowia i życia – rak trzustki. Istnieją przesłanki wskazujące na to, że do rozwoju tego nowotworu może przyczyniać się np. cukrzyca, choroba wrzodowa.

Może na to mieć wpływ także palenie tytoniu. Picie alkoholu, dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zawierająca dużo węglowodanów). Co istotne, nowotwór trzustki jest prawdopodobnie uwarunkowany genetycznie i powstaje w wyniku mutacji genów. Nowotwór trzustki jest bardzo niebezpieczny dla człowieka, ponieważ jego skuteczne leczenie jest możliwe tylko przy szybkim jego zdiagnozowaniu, w przeciwnym wypadki choroba kończy się śmiercią osoby nim dotkniętej.. W przypadku jego stwierdzenia, trzeba przeprowadzić operację. Niestety, bardzo często okazuje się, że rak został wykryty zbyt późno i niewiele można już zrobić. W sytuacji, gdy nie można już wykonać zabiegu chirurgicznego lub okazał się on nieskuteczny, można tylko starać się poprawiać jakość życia chorego i łagodzić objawy raka. Jest on trudny do wykrycia. Do najbardziej charakterystycznych jego symptomów należy: wymioty, nudności, zaparcia lub biegunka, zakrzepowe zapalenie żył, guz w pobliżu pępka. Często bywa jednak, że rak daje objawy dopiero, gdy jest już w zaawansowanym stadium. Dlatego tak ważna jest w tym przypadku profilaktyka. Należy spożywać produkty bogate w błonnik i witaminę C, jeść ryby i używać olejów roślinnych. Najlepiej jest gotować na parze, piec w folii lub dusić mięso bez wcześniejszego obsmażania. Konieczne jest ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, czekolady, fasoli, grochu, grzybów i ostrych przypraw. Ponadto raz w roku trzeba wykonać USG, tomografię komputerową, rezonans magnetyczny. Na raka trzustki szczególnie są osoby, u których w rodzinie były przypadki występowania tej choroby, u członków rodziny były mutacje genu p16. Osoby, które są w grupie ryzyka powinny być pod opieką onkologa, zwracać uwagę osobom wykonującym badania profilaktyczne na ryzyko wystąpienia nowotworu.
———
Zdjęcie: cnicholsonpath / flickr.com/photos/76113756@N07/
CC-License: CC-BY
Mod: trimed, resized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *